Potisk sublimační technologií – jaký materiál budeme potřebovat?
Sublimační tisk je technologie, která využívá sublimační jev, tedy přímou přeměnu skupenství látky z pevného na plynné (bez průchodu kapalnou fází). U této technologie se tisk nejprve nanáší zvláštními inkousty na termotransferový papír nebo zvláštní sublimační folií a pak je působením vysokého tlaku a teploty přenášen na předmět, na který byl předtím nanesen polyesterový lak, nebo na polyesterové látky, jako jsou trička a mikiny. Tímto způsobem je možné potiskovat umělohmotné hrnky, láhve, textilní látky nebo plech. Tento druh tisku je nejčastěji používán při výrobě reklamních předmětů. Zjistěte, co budete pro sublimační tisk potřebovat.

Termotransferový lis
Základem sublimačního tisku jsou termotransferové lisy. Lisy lze rozdělit na lisy, které jsou určeny pro potisk rovných ploch, jako jsou např. trička, oblečení, tašky, puzzle nebo plech, a lisy, které jsou určeny pro potisk kulatých ploch, např. hrnků. Lisy vytvářejí vysokou teplotu a přítlak k vybranému povrchu.



Sublimační tiskárna
Pomocí sublimační tiskárny lze dosáhnout velmi kvalitního a přesného tisku. Při tisku je sublimační inkoust nanášen na zvláštní sublimační papír a v dalším kroku je působením teploty a přítlaku v lisu přenášen na látku. Díky tomu proniká do struktury polyesteru a vytváří velmi přesný, nehmatatelný a trvanlivý potisk.

Sublimační inkoust
Sublimační inkoust není nic jiného než vodný roztok kondenzovaných barevných past s přidanými dalšími látkami. Zpravidla musí být použit do 6 měsíců po otevření, pak barva zestárne. Kvalitní inkoust musí mít intenzivní a sytý odstín, správnou koncentraci barviva, která zajistí přesné pokrytí potiskované plochy, a přitom úsporu inkoustu, široké spektrum barev, konzistenci zabraňující rozpíjení barev na papíře, krátkou dobu schnutí. Náklady na kvalitní inkoust dosahují cca 20-30 % celkových nákladů na sublimační tisk.



Termotransferový papír
Termotransferový papír, jinak také sublimační papír, je papír s gramáží 95-160 g/m2, který je potažen zvláštní vrstvou zabraňující vsakování inkoustu. Vybrat si můžeme z mnoha typů papírů podle požadované délky schnutí, technologie tisku (inkoust nebo gel), způsobu promítnutí barev. Papír je nabízen ve formátech A4 a A3, v rozměrech určených pro potisk hrnků a v rolích pro velkoformátové plottery.



Sublimační fólie
Sublimační fólie plní stejnou úlohu jako sublimační papír, slouží tedy k přenosu vytištěného vzoru z fólie na určitý předmět. Díky tomu, že je průsvitná, můžeme přesně určit polohu potisku na předmětu. Fólie je v nabídce ve formátech A3 a A4. Nevýhodou v tomto případě je, že tisk na fólii schne delší dobu a fólie jsou mnohem dražší než papír.

Tekutý polymer
Polymer neboli také sublimační lak je látka, která se nanáší na povrch předmětu určeného k potisku. K tomu se používá postřik nebo váleček. Před tiskem musí důkladně uschnout. Na správném nanesení polymeru závisí kvalita a vzhled potisku. Povrch polymeru musí být rovný, bez kapek a hladký.

Tepelně odolná páska
Tepelně odolná páska je používána pro přilepování termotransferového papíru s potiskem na předmět, čímž se zabrání jeho pohybu a potisk bude umístěn přesně na požadovaném místě. Je vyrobena z tepelně odolného materiálu, a proto nereaguje na vysokou teplotu, která při sublimačním tisku vzniká. Díky vrstvě průsvitného lepidla nezanechává žádné stopy na potiskovaném povrchu.



Tepelně odolný papír
Je určen pro ochranu povrchu kolem potisku před inkoustovými výpary. Chrání termotransferový lis před přilepováním inkoustu na místech, kde to není žádoucí. Tepelně odolný papír je nutné použít v případě potiskování látek, jako jsou např. trička nebo tašky. V takovém případě zabrání tomu, aby se potisk neodrazil také na dalších vrstvách látky.