Co je třeba vzít v potaz při výběru termotransferového lisu?
Technologie sublimace patří k jednoduchým metodám, jak přenést grafický vzor na oblečení, tašku, hrnek nebo reklamní předmět. K tomu, aby se potisk vyznačoval vysokou trvanlivostí a hlubokými barvami, je nutné si pořídit kvalitní termotransferový lis. O jaké zařízení se jedná a jaké faktory je nutné vzít při jeho výběru v potaz? To vám napovíme níže.

termotransferového lisu

Termotransferový lis – co to je?
Termotransferový lis je profesionální zařízení určené pro přenos grafických vzorů ze sublimace, papírů pro laserový tisk nebo flex/flock folií na vybraný předmět, např. čepici, tričko nebo hrnek. Toto zařízení se často označuje také jako sublimační lis, protože k přenesení barvy na libovolný podklad využívá teplo.

Jak vybírat termotransferový lis?
Před pořízením termotransferového lisu si promyslete, k jakému účelu jej bude používat. To je velmi důležité, protože Vám to usnadní vybrat si vhodnou velikost pracovní plochy. Některé lisy jsou určeny pro velké a rovné plochy, jako jsou podložky, puzzle, trička nebo jiné části oblečení. Další lisy pak budou vhodné pro potiskování menších předmětů nepravidelných tvarů, jako jsou propisky, hrnky nebo šálky. Na trhu jsou dostupné termotransferové lisy, které v sobě spojují obě tyto funkce a jsou vhodné pro použití ve firmách, které nabízejí komplexní spektrum potisků na libovolné předměty.

Při vybírání vhodného termotransferového lisu je dobré také pamatovat na to, že hlavním kritériem při výběru by neměla být cena. Často dochází k tomu, že levnější lisy nesplňují požadavky na kvalitu tisku. Při výběru je také třeba zohlednit intenzitu používání tohoto zařízení. Pokud budeme provádět potisk jenom občas, pak můžeme uvažovat o pořízení levnějšího zařízení.

Ruční, elektricky, nebo možná automatický – jaký termotransferový lis bude vhodný?
Termotransferové lisy vyrábí mnoho výrobců a jednotlivé typy se liší rozměry pracovních stolů, hmotností, designem a také použitými technologickými řešeními. Na trhu je možné se setkat jak s lisy s ručním ovládáním, které se otevírají a zavírají ručně, tak s elektrickými a automatickými lisy, které mají celou řadu pokročilých řešení.

Ruční termotransferové lisy jsou rozhodně nejlevnějším řešením, které je vhodné pro zakázky s relativně nízkými náklady. U velkých zakázek se ale použití lisu s ručním otevíráním a zavíráním může ukázat jako neefektivní. U lisů tohoto typu lze nastavit široký rozsah teploty, díky čemuž lze snadno provádět transfer ze sublimace, papírů pro laserový tisk nebo flex/flock folií.

Elektrické termotransferové lisy jsou vhodnou volbou pro velkonákladový potisk na rovnou plochu. Díky možnosti nastavení libovolného rozsahu teplot lze snadno provádět potisk z libovolného transferového materiálu. Tato zařízení jsou s oblibou používána pro potisk na puzzle, tašky nebo trička. Výhodou automatických lisů je mimořádně snadná obsluha, která nevyžaduje zvláštní znalosti. Veškeré nastavování lisu je prováděno pomocí ovládače, který vypne topný prvek, když lis dosáhne požadovanou teplotu. Desky termotransferových lisů by také měly být potaženy teflonem, díky čemuž se materiál nebude přilepovat, nebude docházet k poškození potisku a zašpinění.